2 sätt att shoppa milövänligt

Av Anne Marie Schulz | Avslöja annons | 13/05/2019 15:34
Bærekraftige klær

Hur shoppa miljövänligt 

Hållbarhet måste vara ett av de hetaste ämnena 2019, och det kommer bara att bli mer fokus på detta i framtiden! Kanske är det dags för oss att göra små förändringar i våra vanor, för att bäst ta hand om vår planet och för att se till att framtida generationer får det så bra som vi har det. Men att ändra egna vanor är lättare sagt än gjort, så jag har bestämt mig för att flera små steg i rätt riktning är vägen att gå.

Det finns oändligt många sätt att göra skillnad, och när det gäller mode kan det vara lite svårt. Jag älskar mode och gillar att köpa kläder och skor när nya kollektioner kommer i butikerna. Men jag får ofta ett dåligt samvete efteråt, just för att jag bidrar till en större produktion av kläder, och klädindustrin är en fiende till miljön! Faktum är att klädindustrin den näst största förorenaren i världen!

Hur kan du göra skillnad?

Det finns flera sätt att göra skillnad, både för dig själv och för planeten när du handlar. Om du handlar online kan det lyckligtvis vara lite lättare att leta efter hållbart mode, eftersom tillgängligheten av detta i butikerna fortfarande är minimal.

Jag har ställt två mål för mig själv som jag kommer att arbeta mycket med framåt. Ena är att fokusera på hållbara material, och ekologiska baskläder som t-shirts och underkläder. Det andra är att bidra positivt till miljön genom att köpa second hand eller vintagekläder! Båda kommer att påverka dig själv och miljön - och kanske även din plånbok.

1. Hållbara material

När du köper kläder gjorda av organiska material gör du en god gärning för din kropp, textilarbetare och naturen. Till exempel, i ekologisk produktion av bomull, finns det ingen användning av gifter, såsom insekts- och bekämpningsmedel. Färgämnen och kemikalier som används vidare vid produktionen av kläder som du bär kan också påverka din hud, vilket är ditt största organ. Organiska material är därför snällare mot huden och fri från gifter. 

Du kan också kontrollera om dina kläder är gjorda av återvunna textilier, som också är positivt, samt att det är bra att använda mer naturliga material som lyocell och silke. Också en anledning att fokusera på hållbara material.

På Fashiola hittar du många butiker som säljer hållbart mode. Vi ser också att fler modebutiker tar ansvar för miljön genom att erbjuda hela kollektioner av hållbara material. Många av mina favoriter med hållbart mode är skandinaviska, och du kan se ett urval här:

 

2. Vintage 

Ett annat sätt att göra skillnad är att investera i vintage och second hand. När du shoppar återanvända produkter, oavsett om det är elektronik, möbler eller vintagekläder, bidrar du inte till ytterligare produktion. Om du, som jag, spenderar mycket av din månadslön på mode, så kommer du också att se en skillnad i din ekonomi genom att addera second hand-kläder i din garderob. Kanske har du också sålt några av dina märkeskläder online?

Jag älskar att besöka vintagebutiker när jag är utomlands, och några av de bästa inköpen som jag har haft är just vintagekläder- och väskor. Jag lovar dig att det bidrar till en mer unik garderob! 

Jag vet att det kan vara svårt att lägga ner gamla shoppingvanor och det är lätt att bli frestad av fastfashion. För att undvika att få för dåligt samvete och göra det lite enklare för sig själv kan man skapa en regel. Jag har till exempel bestämt att hälften av alla kläder och väskor jag köper i år ska vara second hand, och jag kommer att fokusera på att köpa underkläder och baskläder i mer hållbara material.

Och jag ska definitivt konkurrera med mina väninnor i att köpa de mest unika vintagekläderna!

2 sätt att shoppa milövänligt
Love, Anne MarieAnne Marie Schulz
Intresserad?

Dela denna blogg med dina vänner!

KOMMENTERA DENNA BLOGG