Vad ska man bära på höstens bröllop? Dresscodes förklarade

Av Gustav O | Annonsvilkor | 2022-09-15 11:06
Vad ska man bära på höstens bröllop? Dresscodes förklarade
Sprudlande höstbrollop som skänker festkänsla

Vad ska man bära på bröllopen i höst? Fashiola förklarar de två vanligaste typerna av dresscodes, och de vanligaste misstagen som lätt kan undvikas.

Mörk kostym

Det kan kännas torftigt med en dresscode som måste följas men det är allt annat än tråkigt. En dresscode är till för att unisont kunna samsas kring en brakbröllopsfest där fokus ska ligga på brudparet vilka givetvis bär de finaste kläderna. 

Den absolut vanligaste dresscoden i sverige är Mörk kostym som kännetecknas av att mannen bär kostym i Svart, mörkblått eller mörkgrått. Skjortan under kostymen ska vara vit och skorna måste vara svarta och för att inte krångla till det för mycket, använd oxfordmodell på skorna. Vill du vara lite coolare än alla andra rekommenderar jag att du tar på dig en dubbelknäppt kavaj. Det fungerar utmärkt till mörk kostym

Till kostymen ska traditionellt slips bäras men på senare tid har det även blivit tillåtet med fluga. Slipsen eller flugan ska vara i ett fint material såsom siden. Slipsen knyts med fördel genom en hel windsor-knut för snyggast effekt. 

Kvinnorna bär istället en klänning i vackert material. Klänningen får inte vara för kort och ska sluta från knäet och nedåt. Det är viktigt att den inte heller är helt vit och att ärmen på klänningen som bärs är kort. Vad gäller skor rekommenderar vi lackskor för att slippa krångla till det allt för mycket. Och som handväska passar det utmärkt med en kuvertväska.

Kavaj

Kavaj är den mer avslappnade formen av klädkod och liknar mörk kostym någorlunda. Undantagen som kan särskilja klädkoden är att männen kan bära en färgad skjorta under kavajen och udda-byxor till sin outfit. Slipsen är dock fortfarande obligatorisk men valfriheten ökar gällande material och mönster. 

Vad gäller kvinnor ska dessa bära en klänning som fortfarande är uppklätt. En tumregel kan vara att ta på dig en klänning som du inte skulle haft på kontoret men samtidigt inte om du ätit middag med societeten. Glittrigt och dylikt går fortfarande fetbort precis som vid mörk kostym. Om du känner för det kan du också bära en kavaj med kjol under.

Misstag som bör undvikas

I dresscodedjungeln kan det bli lätt att virra bort sig. Således är det också lätt att göra nybörjarmisstag, särskilt om det är den första gången man är på ett event med en klädkod. Men för att hjälpa dig listar jag några no-gos som är enkla att undivka. 

  1. Feta märken på kläderna: Ett stort no-go. Det ska inte vara någon antydan till ett märke någonstans på dina kläder när du går på ett dresscodeevent. Och för eran skull grabbar; sprätt för tusan bort märket placerad på ärmen på den nyinköpta kavajen. Allt annat är pinsamt. ;)
  2. Använd inte något annat än dressade skor: En kostym/festklänning är inte mer än sina skor. Du kan dyka upp i den perfekta kostymen men använda sneakers till och fortfarande misslyckas. Investera i ett par ordentliga skor.
  3. Passform, passform, passform: Slutligen och detta kan jag inte vara tydlig nog med. Använd kläder som passar just din kropp. För er tjejer rekommenderar jag vårt inlägg om hur du väljer klänning efter kroppstyp och till er män. Se till att kostymen sitter ordentligt, gör inte som gemene student och låna pappas kavaj.
Love, GustavGustav O
Intresserad?

Dela denna blogg med dina vänner!

KOMMENTERA DENNA BLOGG